ДГ "Щурче"
Детска градина в град Плевен

История

Строежът на първата държавна детска градина в Плевен е започнат през юни 1946г. с парична помощ от Георги Димитров, на стойност пет хиляди лева. Останалите средства са осигурени от държавата, Градския Съвет и безрезервната помощ на гражданите на Плевен. Официално детската градина е открита на 07.04.1948г. от кмета на града-Васил Петров Топалски. Присъства началникът на социални грижи-Никола Кирков, както и много гости, родители, деца. Първи директор на детската градина е Димитрина Найденова. Името на градината е „Мара Денчева”. Записани са тридесет деца, а групите са четири-две целодневни и две седмични.

След официалното откриване всичките тридесет деца и техните учители са качени на камион, с който обикалят целия град. По улиците ги приветстват възторжени хора-в техния град има построена детска градина. Въодушевлението е голямо. След този ден, посещенията от видни личности в градината са чести, като това на 30.05.1948г., когато в ЦДГ „Мара Денчева” пристигат министър Райко Дамянов и министърът на телеграфите, телефоните и пощите-Цола Драгойчева.

Строежът на първата държавна детска градина в Плевен е започнат през юни 1946г. с парична помощ от Георги Димитров, на стойност пет хиляди лева. Останалите средства са осигурени от държавата, Градския Съвет и безрезервната помощ на гражданите на Плевен. Официално детската градина е открита на 07.04.1948г. от кмета на града-Васил Петров Топалски. Присъства началникът на социални грижи-Никола Кирков, както и много гости, родители, деца. Първи директор на детската градина е Димитрина Найденова. Името на градината е „Мара Денчева”.

Записани са тридесет деца, а групите са четири-две целодневни и две седмични. След официалното откриване всичките тридесет деца и техните учители са качени на камион, с който обикалят целия град. По улиците ги приветстват възторжени хора-в техния град има построена детска градина. Въодушевлението е голямо. След този ден, посещенията от видни личности в градината са чести, като това на 30.05.1948г., когато в ЦДГ „Мара Денчева” пристигат министър Райко Дамянов и министърът на телеграфите, телефоните и пощите-Цола Драгойчева.През 1953г.

ЦДГ „Мара Денчева” се преобразува в шест групна градина- 4 целодневни и 2 нощуващи със 160 деца. Продължават посещения от различни международни институции, правителствени делегации, представители на образователни министерства от целия свят.1955г-ЦДГ „Мара Денчева” е национален първенец в опазване на базата и собствеността си.1957г.-Детската градина получава от Министерството на Просветата грамота и парична награда за деня на детето. Вестник „Септемврийска победа” им подарява играчки. Играчки им подарява и министерството на просветата на Германия. На 20.01.1958г. Веса Паспалеева посещава ДГ. Заедно с децата изнасят поетичен спектакъл по нейни произведения. Само месец по-късно, градината е обособена единствено като целодневна.

Нощуващите групи са премахнати и сформирани в дневни. 1959г.-Новата Година е посрещната с писателя Иван Василев и редактора на в-к „Септемврийска победа”-Стойко Данчев.1963г.-В деня на годишнината от основаването на ДГ тя се обособява с пет групи, запазвайки броя на децата. Присъства сестрата на Мара Денчева, представители на ГНК, медии. Детската градина е наградена с осемдесет лева за това, че е общински първенец в прегледа на училищата и детските градини, а предприятията „МТС”, Промкомбинат „Облекло и обувки” и К.Е.Ч. оборудват двора с детски уреди.На 05.06.1965г.-в ДГ „щурче” е проведен международен семинар по ПУВ. Семинарът е открит от проф. Ал.Усова.

Присъстват проф.Ал.Запорожец, Мария Залужска, Ираида Фомитска и к.п.н. по това време- Елка Петрова. Присъства началникът на Отдел „Народна Просвета”-Плевен Тончо Трифонов и председаталят на Градския Съвет-Евдокия Петкова. Отделено е голямо внимание на СРИгри. Направена е открита практика.Градината е удостоена с Орден на труда и осемдесет лева.1967г-Внучката на Граф Игнатиев посещава детската градина, разказва спомени за дядо си и подарява на децата много играчки. На 10.12.1967г. децата от детската градина, по повод 90-год. от Освобождението на Плевен, засаждат борче в Скобелевия парк, което и днес е живо.1972г.-В градината се осъществява голяма реконструкция на интериора. Директор е бившият началник отдел „Народна Просвета”-Малина Томчева /1971г.-1977г./. Под нейно ръководство се сформира школа по цигулка с група от двадесет и две деца, които впоследствие изнасят много концерти. Ръководител е известният музикален педагог Боян Николчев. Цигулките са изработени в гр.Казанлък-предприятие „Кремона”. Лично детскияt музикален педагог Михаил Кравец обзавежда музикален кабинет с магнитна нотна дъска, ритмични сметала и цветни нотни албуми. 1973г.-В детската градина се провежда национална конференция по ПУВ, а в чест на предстоящия юбилей по БНР е излъчен тридесет минутен запис с изпълнение на малките цигулари. На 24.май.1973г. ДГ „Щурче” е удостоена с орден „Кирил и Методий”-първа степен. Орден „Кирил и Методий”-втора степен получават учителките Мария Паскалева и Антоанета Иванова, а учителката Пенка Конова-медал за трудово отличие.

На националната конференция през юли по ПУВ във Варна, за пример е даден опитът на музикалния ръководител на ЦДГ „Мара Денчева” -Дафина Мирчева и методиката и на преподаване по музика.Със Заповед №46-23/20.09.1973г., детската градина е определена за базова на Института за детски и начални учители в града. 1979г.- В детската градина се провежда НК по ПУВ на тема:”Естетическо и нравствено възпитание”.За всички гости педагози е изнесен концерт от детските градини на гр. Плевен децата от ДГ „Щурче”, които участват в концерта са единадесет. В края на същата година вече е пуснато и централно парно отопление.1990г.- Годината стартира с ново име-ЦДГ №8 „Щурче”1995г.- В Етнографската зала на РИМ се пресъздава народният обичай „Лазаруване” от деца и артисти на драматичния театър, а в края на месец май в двора на градината се чества юбилеят на Дома на учителя.

Гости на тържеството са доцент Весела Гюрова-СУ и Елка Йорданова-старши експерт по ПУВ към РИО-Плевен. Представен е спектакълът „Щурчови истории”. За първи път е изпълнен химна на детска градина „Щурче”.1998г- В навечерието на 24.05. се чества петдесетгодишния юбилей на детското заведение, осъществен в ДТ „Иван Радоев”-Плевен. Издаден е юбилеен вестник. Присъстват много гости, бивши възпитаници, а кметът на града по това време-Румен Петков, награждава градината с почетен диплом и парична награда.. Подготвителната група е избрана за участие в музикалното шоу на Хайгашот Агасян, Васил Найденов и Графа.2000-2005г.-Участия в голям брой научно-практически конференции, открити практики по гражданско образование, успешна квалификационна дейност. 

2005-2008г.-Започва тригодишен съвместен проект с РИМ, под ръководството на проф.Грънчаров. Работата с родители и деца е насочена към българския фолклор-„Обичаи и традиции в Плевенския регион”. Децата и техните родители се запознават с особеностите на нашата географска област, културното наследство, характерните народни обичаи, съпътстващи отделните празници. Родителите с голям ентусиазъм се включват в подготовката на всеки концерт, пресъздаващ даден обичай. Изнесени са голям брой представления-в РИМ, в „Етнографските къщи” на града, в ДКТ „Иван Радоев”, в зала „Катя Попова”. Направени са записи по БНТ, bTV, кабелните телевизии-„Евроком” и „Плевен Спринт”. Вестниците-24 часа, ТРУД, ПОСОКИ, ПОСРЕДНИК, следят с голям интерес усвояването на характерните плевенски народни обичаи, претворени от децата на ДГ „Щурче”.2008г.- В деня на шестдесетгодишнината от основаването на детската градина, в двора й се засаждат три елхи, дарени и лично засадени от горския инженер-Иван Мариновски. Всяка следваща година, в деня на откриването й, в ДГ „Щурче” се засажда по едно дърво. Началото на май се провежда първият детски мюзик Айдъл с децата от ДГ „Щурче”, изцяло организиран от директор и педагози на детската градина. Неговите призьори, в момента са възпитаници на НУИ „Панайот Пипков”. Компетентното жури е с председател-г-жа Жечка Димитрова /директор на музикалното училище в града/. В края на месеца се чества 60-г. от основаването на детската градина. Кметът на града през този период-Найден Зеленогорски, награждава градината с Почетен Диплом и парична награда. Лично връчва удостоверенията за завършена подготвителна група на бъдещите първокласници. РИО-Плевен също изпраща Поздравителен адрес до детската градина.

2009г.- Детската градина преминава на делегиран бюджет, с Решение на Общинския съвет. Базата значително се подобрява. Броят на децата от 147, става на 166.     2010г.-2018г.-Успешна квалификационна дейност, открити практики за педагози от областта, множество изяви, успешно завършен проект на ista България за енергийната ефективност, начало на работа по програмата eTHINNING.  Допълнителните дейности, извън ДОИ се увеличават и в градината се сформират: група по народни танци, група по спортни танци, група за народно пеене, английски език, футболен отбор, група по керамика.  Дидактичната база е подновена и обогатена, закупени са допълнителни спортни уреди за ФВ и Спорт. Направени са реконструкции на детските площадки, открита е площадка по БДП.  

ЛИТЕРТУРА:

  1. Държавен архив-Плевен.
  2. Летописни книги на детска градина.
  3. Снимков фонд на детска градина.